V spomin Jožetu Jazbecu ( 1942 – 2020 )

»Dragi moji, čez sto let bodo tukaj hodili drugi ljudje. Zdaj je naš čas, zato je pomembno, da odpuščamo, delamo dobra dela in si pomagamo,« je rad zaključil svoj govor naš Jože Jazbec, na vsakem od Zborov članov društev upokojencev Dolenjske in Bele krajine, ki jim je predsedoval 12 let kot predsednik Pokrajinske zveze društev upokojencev Dolenjske in Bele krajine.

Jože Jazbec je v svojem življenju pustil pečat na številnih področjih delovanja in življenja. Bil je ravnatelj na več osnovnih šolah, ravnatelj Združenja osnovnih šol, pred upokojitvijo pa ravnatelj njemu najbolj ljube Osnovne šole v Brusnicah. Predsedoval je Društvu prijateljev mladine Mojca.

Po upokojitvi se je dejavno vključil v Društvo upokojencev Novo mesto, v katerem je vrsto let član upravnega odbora, kar je bil tudi v Občinski zvezi društev upokojencev in ko se je ta preoblikovala v Pokrajinsko zvezo društev upokojencev Dolenjske in  Bele krajine, je to vodil tri mandate. Posebno je bil ponosen na delovanje 36 društev upokojencev te zveze, saj je pogosto poudarjal, da šole prinesejo utrip in razvoj kraju, društva upokojencev s svojimi dejavnostmi in programi pa utrip občini.

Bil je dejaven tudi v političnem življenju kot član Desus-a in član MO, za zastopanje in večje uveljavljanje pravic upokojencev je prevzel funkcijo predsednika Pokrajinskega odbora stranke DeSUS za Dolenjsko, Belo krajino in Posavje in to bil vse do leta 2016. Njegova drža se je odražala v prizadevanjih za boljše razmere upokojencev. Ni mu bilo težko iskreno povedati oceno položaja odgovornim v stranki in opozarjati na položaj upokojencev. Za njegovo delo in prizadevanja mu je bilo podeljeno častno članstvo.

Njegovo delo ni ostalo neopaženo, saj je za svoje delovanje prejel več priznanj, od nagrade Mestne občine Novo mesto za uspehe na področju vzgoje in izobraževanja ter prostovoljnega dela, do zlate plakete ZDUS-a. Še posebej je bil ponosen na priznanje, ki mu ga je dal ob odhodu v pokoj kolektiv OŠ Brusnice. V letu 2017 je bil nominiran za častnega meščana Mestne občine Novo mesto.

V zadnjih dveh letih je opustil aktivno delo v DeSUS-u in predal vodenje Pokrajinske zveze društev upokojencev Dolenjske in Bele krajine, se je pa odločil napisati knjigo, ki ji je dal naslov Zrna modrosti – Male skrivnosti za velike ravnatelje, v kateri je zbrana pisana paleta njegovih misli in razmišljanj. Njegovo delo je bilo opazno tudi v DeSUS-u.

V zasebnem življenju je bil zelo ponosen na pokojno ženo Sabino, hčerko Jasno in sina Uroša. Še posebej pa na svoje tri sončke kot je znal reči – na svoje tri vnuke.

V imenu vseh članov Društva upokojencev Novo mesto in Pokrajinske zveze društev upokojencev Dolenjske in Bele krajine izrekamo iskreno sožalje

Duh Jožeta Jazbeca pa bo živel z nami.