Udeleženci Bralnega krožka s Slavko Kristan so 19. januarja dobili nekaj koristnih namigov, povzetek delimo z vami in vas vabimo k udeležbi na naslednjem bralnem krožku, ki je poteka vsako 3. sredo v mesecu od 9. ure dalje.

Jean – Paul Dubois: Vsak od nas biva na tem svetu po svoje

Avtor je francoski novinar in pisatelj, ki je to zgodbo izpisal dvotirno. »Obstaja neskončno načinov, kako si uničiti življenje.« Paul Hansen se iz hladne, tesne zaporniške celice z otožnostjo in nostalgijo vrača nazaj, v spomine, k tistim, ki jih je izgubil. S prepletom časovnih perspektiv iz montrealskega zapora prehaja v otroštvo v Franciji in mladost v Kanadi. Pred nami je izvrstno delo pisatelja, ki ga v slovenščini prebiramo prvič, njegova umetniška vrednost je bila potrjena tudi s prestižno Goncourtevo nagrado leta 2019 za najboljši francoski roman.

Miha Mazzini: Kraj, kjer se izpolnijo vse želje

Mazzinijev roman opisuje prelom med dvema generacijama: tisto, ki je vlagala v nepremičnine, in to, ki verjame v simbolni kapital instant slave. Obe pa sta za doseganje lastnih ciljev pripravljeni še prehitro zastaviti svojo človečnost.

Elli H. Radinger: Darilo divjine

Elli H. Radinger (1951) je specialistka za volkove, raziskovalka narave ter avtorica knjig, v katerih se posveča volkovom, psom in naravi. Divjina je v nas globoko zakoreninjena: izziva nas, nas krepi, pomirja in odpira srca. Elli H. Radinger pripoveduje čarobne zgodbe o tem, s čim vse nas obdaruje divjina: pustolovščinami, sproščenostjo, čudenjem, mirom, temo, medsebojno bližino, vztrajnostjo, zaupanjem, a tudi skromnostjo in strahom.

Anja Kovačič: Ujeta v svobodi enska verzija Zaplotnikove Poti)

Novinarka, piarovka in predvsem svetovna popotnica je poskrbela za odmeven izid prvenca, ki presega okvire potopisnega romana. Njeno načrtovano potovanje po Avstraliji in okoliških otokih se v začetku pandemije, in s tem povezanih odpovedanih letalskih letih, spremeni v globoko, brutalno iskreno prevpraševanje zakoreninjenih vzorcev, iskanje in samospoznavanje.

Aleš Šteger: Včasih je januar sredi poletja

Avtor v knjigi Včasih je januar sredi poletja, križancu med potopisom, romanom in esejem, bralcu približa še vedno eksotični Peru. Perujci že zaradi svojega nikoli potlačenega inkovskega izročila drugače pojmujejo življenje in se znajo njegovih drobnih radosti bolj veseliti kot ljudje iz zahodnega sveta. In prav v tem je ena največjih vrednosti tega potopisa.

Marjan Hren: Slatenska dolina in Machova dediščina pod Gorjanci

Avtor je Marjan Hren, domačin, pesnik, publicist in predsednik Društva Machova dediščina pod Gorjanci. Za svoje predano delo pri ohranjanju in oživljanju kulturne dediščine pod Gorjanci je prejel Trdinovo nagrado, najvišje priznanje na področju kulture v Mestni občini Novo mesto. Johann Mach, dober poznavalec naravoslovja, je v hrastovih gozdovih vzgajal vzhodnoazijskega svilnatega prelca jamamaja in iz njihovih  svilenih zapredkov se izdeluje svila šantung.

Barbara Hanuš: Kavni krog

Tako kot je krog, ki ga pusti polita kavna skodelica, lahko zelo opazen, po drugi strani pa je tudi nežen in ga že en sam poteg s krpo izbriše, tako so krhke, a po drugi strani močne in neustavljive tudi gospe, ki sestavljajo posebno družbo, poimenovano kavni krog.Bralni krožek