NOVO MESTO – sreda, 19. februar

Slavka Kristan je na tokratnem bralnem krožku predstavila nekaj zanimivih knjig:

  • Kahlil Gibran: Prerok 

Gibran je hkrati pesnik, pisatelj, filozof in mistik. Višek njegove temeljne filozofije najdemo v njegovem poznem delu Prerok. V njem je podzavestno opisal svoje življenje: svojo modrost dozoreva in sprejemanja vsega bivajočega ter vstopanja v harmonijo stvarstva.

Prerok govori o človekovi izkušnji med rojstvom in smrtjo; o tistem temeljnem sokratovskem “spoznavanju samega sebe”, v katero je človek prej ali slej vržen sredi enega samega, nenehnega postajanja in minevanja.

 

  • Miguel Sousa Tavares: V tvoji puščavi

Miguel Sousa Tavares je priznan portugalski novinar in pisatelj, dobitnik vrste literarnih nagrad.

Potopisni roman govori o potovanju štiridesetletnega fotografa in novinarja ter enaindvajset letne ženske v alžirsko Saharo. V samotnosti pokrajine in peščenih viharjih se med njima stke posebna bližina. Roman je izpoved, zahvala in obenem poslovilno pismo, napisano dvajset let po potovanju.

 

  • Luis Sepeulvede: Starec, ki je bral ljubezenske romane

Knjiga je delo čilskega avtorja Luisa Sepulverde, ki je v roman v enem zamahu napisal leta 1989 na Malem Lošinju.

Največja uspešnica pisatelja govori o starcu, ki živi v Ekvadorju. Antonio zelo rad bere ljubezenske romane, ki mu jih prinaša zobozdravnik s svojih potovanj. Starec ne zna pisati, pač pa zna le brati.

 

  • Švigelj-Merat Brina: Odveč srce

Brina Švigelj-Merat (Svit) je Slovenka, pisateljica in novinarka, ki od 24. leta živi v Parizu.

V romanu vzporedno spremljamo njeno trenutno ljubezensko avanturo, zgodovino njenega prijateljevanja s francosko prijateljico in zakonske zveze, hkrati pa skrivno zgodbo njenega očeta in matere, ki jo je oče popisal v romanu, katerega naša junakinja prebira tekom preživljanja nenačrtovanega dopusta.

 

  • Tim Winton: Jezdeci

Tim Winton je eden najbolj znanih sodobnih avstralskih prozaistov, ki navdih jemlje iz narave in pestre avstralske pokrajine. Za skoraj vsa dela je dobil najvidnejša avstralska literarna priznanja.

Jezdeci je roman o potovanju, o iskanju resnice, o ljubezni in iskrenosti. Ali res dobro poznamo drug drugega in ali poznamo vsaj svojega partnerja. Glavni akter je preprost avstralski mladenič, ki na Irskem nestrpno čaka na snidenje s svojo nosečo ženo in hčerko Billie. A iz letala, ki naj bi mati in hči pripeljalo iz Avstralije, stopi le Billie sama. Začne se Scullyjevo divje iskanje, pri katerem skoraj izgubi hčerko in bralca popelje na grške otoke, v Italijo, Pariz, Amsterdam,…

 

  • Mitja Čander: Slepec

Mitja Čander je literarni komparativist, esejist, urednik, pisatelj, scenarist, dramaturg in šahovski mojstrski kandidat. Trenutno je direktor založbe Beletrina.

Roman Slepec na kritičen, a humoren način izriše portret človeka, ki ga želja po moči zasvoji do te mere, da se prelevi v egoista in vase zagledanega povzpetnika. Čander tako utira pot polnokrvnemu političnemu romanu, ki je redkost v sodobni slovenski literaturi, preko protagonistove slabovidnosti pa pretanjeno tematizira tudi položaj ranljivih skupin v družbi.

 

  • Jure Apih: Rdečega mlina blues

Jure Apih je napisal pripoved Rdečega mlina blues, o Srečku Robinščaku, svojemu očetu Milanu Apihu in o Udbi.

Napisal je eno najpretresljivejših knjig o revolucionarni polpreteklosti, Udbi, človekovih usodah- žrtvah revolucije, predvsem pa je knjiga Rdečega mlina blues zelo osebna zgodba Apihovih staršev in Srečka Robinščaka, človeka, ki je dojenčka Jurčka Apiha rešil na začetku vojne, ko sta bila oče in mati že v partizanih.

 

Vabljeni k branju in hkrati vabljeni na naslednji bralni krožek,

ki bo v sredo, 18. marca ob 9. uri.