Nagrada A. Vidmar

Tudi Društvo upokojencev Novo mesto je prejelo nagrado, priznanje  ZA NAJBOLJŠO SAMOZALOŽNIŠKO KNJIGO 2022, za kar se je letos potegovalo 38 knjig, ki so izšle v lanskem letu ter so zadoščale razpisnim pogojem in so prispele do roka za prijavo. Prejeli smo 15 proznih besedil, 11 zbirk poezije, 6 slikanic in 6 knjig,  v kategoriji posebno priznanje. Vse publikacije je natančno pregledala in prebrala strokovna komisija – mag. Matej Krajnc in Tatjana Vidmar.

Iz poročila predsednika komisije, mag. Mateja Krajnca: »Tudi v letošnjem letu smo prejeli zajetno bero knjig s samozaložniškega naslova in prijetno, a hkrati odgovorno je bilo prebirati vse prispele prispevke. Zgodbe, pesmi in pričevanja, potopisi in slikanice, zgodbice za najmlajše in pravljice za tiste vmes – vse to se vsakič najde med platnicami. Vsaka knjižica ima svoj namen in vsak človek svojo zgodbo – ko na naš naslov prispe toliko knjig in ko med njimi zasledimo biserčke, se vedno znova vprašamo: mar jih ni opazilo uredniško oko večjih založb ali je samozaložba hotena poteza, da knjiga pride do bralca neposredno, brez dodatnih vmesnikov? Vse to je seveda vznemirljivo in zanimivo, prav zato pa je naše delo še tolikanj težje. A dela, ki sledijo, so tista, ki so nas letos posebej močno zgrabila za zrkla; v svojih kategorijah stojijo in obstojijo po obeh plateh: zunanje formalni in notranje formalni.

Vesel dogodek je torej, oznaniti jih javnosti. Čestitke pa tudi vsem drugim, ki ste poslali svoja dela, in smelo po literarni poti naprej!

Utemeljitev: Enajst zgodbic snovalcev DU Novo mesto s prijetnimi črno belimi ilustracijami nas popeljejo v najrazličnejše svetove, ki burijo mlado domišljijo: tu so živali, otroci, čarovniki, knjigarne, gozdovi, preobrazbe in princi. Srečamo celo gozdni parlament, zgodbico, ob kateri potuhtamo, da bi pričujočo knjižico t. i. proze za najmlajše kaj lahko priporočili tudi starejšim in se podali v svetove angažirane basni in politične satire, kar je seveda imenitno in kar je najbrž padlo na misel tudi avtorici. Mladi bralci niso neumni in ne moreš jih kar tako odpraviti, to ve tako veverica Mumi, ki naslavlja knjižico, kot lisica, ki sedi v gozdnem parlamentu. Najmlajši, mladi in starejši: živali vas bodo marsičesa naučile, pričujoča knjižica pa si zasluži posebno pozornost.